Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká pošta k cyrilometodějskému výročí

6. 4. 2014

znamka-c-m.jpg

Také Česká pošta se zapojila do oslav výročí 1 150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. (na o

Při této příležitosti vydala známku v nominální hodnotě 35 Kč s motivem soluňských bratří. Jedná se o společný projekt Vatikánu, ČR, Slovenska a Bulharska. Na Slovensku má tato známka hodnotu 1,60 euro.

Jde o rozměrný aršík s poštovní známkou zobrazující malbu z baziliky svatého Klimenta v Římě, kde byl sv. Cyril pohřben.

Na samotné známce je sv. Metoděj zobrazen jako klečící postava vlevo, sv. Cyril vpravo. Na aršíku jsou naši věrozvěstové vyobrazeni jako doprovod papeže Hadriána při slavnostním přenesení ostatků sv. Klimenta do jemu zasvěcené baziliky. Zcela vlevo po papežově pravici sv. Cyril (se svatozáří kolem hlavy, protože v době malby byl již mrtev a uctíván jako světec),  po papežově levici sv. Metoděj. Jde o jejich nejstarší dochované zobrazení (freska z 9. století).  

Známka s nezvykle vysokou nominální hodnotou pětatřicet korun je určená pro korespondenci jak do zahraničí, tak na doporučené dopisy u nás.

Autorem poštovní známky je akademický malíř Dušan Kállay a rytec Miloš Ondráček.

Ke společnému vydání známky se chtělo připojit i Rusko a Polsko, ale obě země přišly s myšlenkou přidružení k projektu pozdě.