Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěžní otázka pro sezónu 2015

27. 4. 2015

Nejstarší dochovanou památkou na Radhošti je kamenný kříž, který stojí před průčelím zvonice, kam byl přemístěn ze svého původního místa na vrcholu hory.  Pískovcový kříž vytesal neznámý kamenický mistr z Frenštátu, samotné tělo ukřižovaného Krista je kovový odlitek, o jehož původu se nedochovaly žádné informace. Je možné, že korpus Ukřižovaného nebyl vyroben na zakázku, ale že se jednalo o sériový produkt nějaké slévačské dílny.

img_2122--579x640-.jpgJsou tisíce zobrazení Krista na kříži. Dřevěné, kamenné i kovové kříže už po staletí patří do naší krajiny, stavěly se jako připomínka na místě (zpravidla) tragických událostí. Známe je nejen z kostelů, ale i ze hřbitovních náhrobků a v bytech křesťanů visívá kříž nad stolem nebo nade dveřmi…

Prohlédněte si při návštěvě Radhoště pečlivěji právě ten radhošťský kříž před kaplí sv. Cyrila a Metoděje, protože k němu se vztahuje soutěžní otázka pro sezonu 2015:

Během času se ustálil způsob uměleckého ztvárnění ukřižovaného Krista do jakéhosi „standardu“; Provedení bývá samozřejmě různé umělecké nebo řemeslné kvality, ale základní pojetí je v podstatě vždy stejné. To „radhošťské“ se ale liší od převládajících vyobrazení ve dvou věcech; první rozdíl můžeme považovat za - s prominutím - „technický“, druhý rozdíl představuje zásadnější  a dramatičtější záležitost. Odpověď nehledejte v kamenném kříži, ale v kovové plastice ukřižovaného Ježíše. 

Jestli si tedy myslíte, že víte, v čem se ten "radhošťský" výjev ukřižování odlišuje od převládajících vyobrazení, zašlete svou odpověď na adresu níže. Vylosovaný výherce dostane hodnotnou cenu. 

Adresa pro odpověď: krupa.web@email.cz (předmět: SOUTĚŽ)