Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozdrav z (do) Kalifornie

23. 7. 2015

V den hlavní pouti – o slavnosti sv. Cyrila a Metoděje jsem dostal milý mail. Paní Eva G. Cooper z kalifornského města Petaluma v něm vyjadřuje lítost, že se nemůže účastnit spolu s námi pouti na Radhošti. Jak píše dále, alespoň fotografie kapličky i věrozvěstů z těchto web. stránek a živé záběry krajiny z webkamery ji oživily vzpomínky na její poslední návštěvu staré vlasti v roce 2013…

 

Paní Eva „posílá pozdrav všem krajanům a křesťanům, kteří se účastní bohoslužeb v kapličce na Radhošti“, což tímto rád všem tlumočím. Paní Eva dále vyslovila lítost, že na webu avizovaný televizní přenos poutní bohoslužby z Radhoště prostřednictvím TV NOE  v Americe sledovat nemůže… Byla mile překvapena, když jsem jí poslal odkaz na internetové živé vysílání této televize a i když mši svatou z Radhoště už nestihla, má radost, že může i v Kalifornii prostřednictvím internetu sledovat českou křesťanskou televizi.

 

img_2657--317x400-.jpgZ naší korespondence vyplynulo, že paní Eva je praneteř P. Aloise Řezníčka, kněze s pohnutým životním příběhem, jehož ve zvonici radhošťské kaple připomíná dokonce pamětní deska. Věřím, že s pomocí paní Cooper (roz. Řezníčkové) budu moci někdy napsat více o tomto statečném muži, který pro nepřízeň komunistického režimu nemohl svou kněžskou službu plně rozvinout a završit ve své vlasti. Jak píše paní Eva:“ …tento věrný Boží služebník dosloužil křesťanům v USA“.

 

Nevím, zda je vhodné vkládat tento milý pozdrav ze zámoří právě do rubriky „zajímavosti“, proto přidávám ještě jednu (z našeho valašského pohledu) zajímavost: když jsem se díval, kde město Petaluma leží, zjistil jsem, že průměrná nadmořská výška tohoto města je neuvěřitelných 30 stop – tedy 9 metrů. Není divu, že paní Evě se po Beskydech stýská…

 

Takže paní Evo, děkujeme za pozdrav a jistě nebudu sám, kdo si od této chvíle při pohledu na pamětní desku P. Řezníčka vzpomene i na Vás… Zdravíme z Valašska a přejeme pěkné chvíle při sledování naší TV NOE.