Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horští záchranáři - SOS tel.: 1210

3. 2. 2015

         Beskydy – Horští záchranáři v Beskydech mají za sebou velmi rušný víkend. Od pátku do neděle ošetřili dvacet pět lidí. Nejvážněji se zranil devětadvacetiletý turista na zledovatělém chodníku na Lysé hoře. Po nešťastném pádu skončil v nemocnici s prasklou lebkou.

 

        Za celou dosavadní sezonu horští záchranáři v Beskydech ošetřili sto sedmdesát úrazů, čtyřikrát také úspěšně pátrali po ztracených turistech. O víkendu počet úrazů vzrostl díky návratu zimy do hor a nové sněhové nadílce.

        Horští záchranáři nejčastěji zasahují přímo na sjezdovkách. U lyžařů je typické poranění nohou, u snowboardistů zase pochroumaná zápěstí.

         Stále nebezpečné jsou podle horských záchranářů také zledovatělé horské chodníky a trasy, na které nyní čerstvě napadl sníh. Jsou proto ještě zrádnější. O zrádnosti některých tras se ostatně v polovině ledna přesvědčil čtyřiašedesátiletý běžkař z Valašského Meziříčí na Pustevnách. Při jízdě upadl a narazil hlavou na kámen. Způsobil si tak tržnou ránu, kterou bylo nutno zašít.

         Že se podobné případy mohou snadno opakovat, je nasnadě. Sněžení v posledních dnech totiž láká na hřebenové trasy desítky běžkařů.

 

         Horská služba Beskydy funguje už od roku 1951. Kromě poskytování první pomoci na horách a sjezdovkách má na starosti také transporty zraněných, evakuaci ze zaseklých sedačkových lanovek či pátrací akce a záchranu lidí z případných lavin.

      U beskydské Horské služby pracuje celoročně devět stálých záchranářů, na zimu vždy přibude dalších sedm sezónních pracovníků. K tomu je pak ještě nezbytné připočíst dalších sedm desítek dobrovolných horských záchranářů.

 

Článek autora Michala Burdy je převzat z Valašského deníku cz (mírně zkráceno). Celý text ZDE

Vice k tématu Horská služba Beskydy ZDE