Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše podpora poutního centra Velehrad v Římě

11. 9. 2014

V loňském jubilejním roce podnikli členové a příznivci Matice Radhošťské pouť do Říma. Ubytováni jsme byli jako mnozí před námi v poutním domě Velehrad. Toto zařízení poskytuje zázemí českým poutníkům už od roku 1968, kdy za podpory papeže Pavla VI. zakoupil tento objekt kardinál Josef Beran žijící v Římě v nucené emigraci. Vznikla tak náhrada za Český hospic, který v Římě založil pro české poutníky už Karel IV.


Dům, který má velmi výhodnou polohu (je sotva čtvrthodiny chůze od svatopetrského náměstí) je spravován malou komunitou českých salesiánů, kterou v současnosti vede P. Jaromír Zádrapa rodák z valašského Lidečka.
Jako poutníci jsme byli nadšeni z domácího prostředí a obdivovali jsme pracovní nasazení otce Jaromíra, který jako ředitel centra nejenže osobně doprovázel poutníky, aby sloužil mše na nejrůznějších památných a výjimečných místech, ale dokonce obsluhoval u stolu. Je obdivuhodné, že o vše se zde starají pouze tři čeští salesiáni a tři zaměstnanci: italská kuchařka, uklízečka a průvodkyně původem ze Slovinska.


Když jsme zjistili, že jsme jedni z posledních návštěvníků, protože poutní dům čekají stavební úpravy, rozhodli jsme se na tuto nákladnou, ale nezbytnou rekonstrukci přispět. Valná hromada Matice schválila, že krom jiného bude na opravu věnován i výtěžek sbírek konaných při mších letošní hlavní pouti. Shromáždili jsme tak částku 50 000 korun, kterou jsme mohli P. Zádrapovi osobně předat při jeho krátké návštěvě v Památníku bratří Strnadlů a Jana Knebla v Trojanovicích.


Jsme si vědomi, že tento náš dar pokryje sotva jedno promile předpokládaných nákladů.

img_1799--575x640-.jpg

Věříme však, že nezůstaneme jediní, kdo se rozhodl tento, pro české poutníky do Říma nenahraditelný, „azyl“ podpořit. V době totality poutní středisko Velehrad úzce spolupracovalo s exilovým nakladatelstvím Křesťanská akademie Řím. Mnozí možná ještě máme doma knihy, které se odtud nejrůznějšími riskantními cestami dostávaly k našim věřícím. Už jen to je důvod proč našemu poutnímu centru v Římě pomoci.


Na obrázku z 6. září 2014 předseda Matice Drahomír Strnadel, místopředseda Jan Poruba a ředitel "Velehradu" P. Jaromír Zádrapa SDB. Všichni před zvoničkou v areálu Památníku v Trojanovicích.