Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za Stanislavskou poutí

22. 5. 2015

V sobotu 8. května se v naší kapli uskutečnil už 5. ročník tzv. Stanislavské pouti, a ač to v této roční době a nadmořské výšce není vůbec samozřejmé, také letos poutníkům přálo počasí. Rad zveřejňuji dojmy jednoho z přímých účastníků a omlouvám se, že přiložené fotografie jsou pouze malého formátu; Je to dáno omezenými možnostmi těchto jednoduchých web. stránek.

Jádro účastníků Stanislavské pouti tvoří stálí příznivci, ale jejich okruh se rok od roku rozrůstá a za krásného počasí, jaké bylo letos, se poutní bohoslužby účastní i náhodní návštěvníci Radhoště. Všem, i těm náhodným příchozím, se líbilo trochu netradiční pojetí bohoslužby s nádherným hudebním doprovodem – což byla zásluha především bývalé členky Ostravské filharmonie, skvělé houslistky Veroniky Střálkové.

imgp4273--640x470-.jpgMši svatou k poctě sv. Stanislava a za všechny poutníky tohoto jména sloužil P. Stanislav Kotlář a vzácným koncelebrantem mu byl rektor Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci P. Antonín Štefek. Matici Radhošťskou na pouti reprezentoval především její místopředseda Jan Poruba a obětavý varhaník Pavel Altrichter.

 

Poutní odpoledne pokračovalo krásnými zpěvy, které si vždy rádi poslechnou i náhodní návštěvníci nebo se dokonce nechají strhnout imgp4252--640x448-.jpg

atmosférou a sami se ke zpěvu přidají, jako například dvě turistky, které požádaly o zpěvník a později na sebe prozradily, že vůbec netušily, že mají křesťané tak krásné písničky a že se umí tak pěkně a kultivovaně bavit. Měly prý představu, že v církvi je vše upjaté a suchopárné…

Takové nezaujaté ohodnocení je jistě dobrá vizitka a vzpruha pro iniciátora a propagátora nově založené tradice Stanislavských poutí, kterým je Stanislav Zábranský (na snímku za ambonem). Pokud chcete být příští rok také „při tom“, poznačte si už nyní do kalendáře datum: sobota 7.5. – Stanislavská pouť 2016. Na základě letošních i předešlých zkušeností se můžeme jistě těšit na účast nějaké významné nebo zajímavé osobnosti nebo na jiné ozvláštnění tohoto poutního setkání (nejen) Stanislavů zpod Radhoště.