Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pustevny 21. století?

28. 8. 2015

Citace:

Chaos a nevkus chceme nahradit trvale (a snadno) udržitelným řádem. Chybí nám kultivovanost prostředí Pusteven. Setkáváme se s kýčovitou nápodobou folklóru bez vztahu k současnosti.

Pustevny nemají být jenom tržnicí a občerstvovací stanicí. Máme pocit, že by měly být doplněny o duchovní rozměr, jenž k místu přirozeně patřil. Bylo to místo kontemplace a rozjímání vzdálené od civilizace v údolích. Později zde byla přítomna kvalitní architektura reprezentovaná Maměnkou a Libušínem, stavbami slovenského architekta Dušana Jurkoviče, ale také špičkové technologie v podobě první sedačkové lanovky. Uspokojení by mělo dostat tělo i duše. Pustevny jsou totiž neviditelnou mentální a hmatatelnou přírodní linií propojeny s Radhoštěm a jeho cyrilometodějskou tradicí jako počátkem křesťanské kultury. Právě duch místa je důvod, proč na Pustevny chodíme nebo jezdíme. Je snadné se do nich zamilovat. Směsice pohádkových bájí, legend a doložitelná historická skutečnost. Pustevny dostaly své jméno podle poustevníků, kteří je vyhledávali pro jejich odlehlost od civilizace. Poslední poustevník zde meditoval a odolával drsnému klimatu ještě v osmdesátých letech osmnáctého století, jmenoval se Felix a zemřel roku 1784, tedy dva roky poté, co byli poustevníci císařským výnosem zrušeni. 

Do 31. 8. 2015 v době od 8 do 18 hodin si můžete na spodní stanici sedačkové lanovky vedoucí z trojanovické Ráztoky na Pustevny prohlédnout architektonické návrhy řešící areál Pusteven – výsledek workshopu pořádaného spolkem Akademie architektury ve spolupráci s Fakultou umění a architektury Technické univerzity Liberec.

Klikni na: http://www.akademiearchitektury.cz/Workshopy/pustevny.html