Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jubilejní rok na Radhošti

9. 1. 2014

Právě uplynulý rok 2013 byl rokem jubilejním. Připomněli jsme si 1150 let od příchodu našich věrozvěstů na Velkou Moravu. Centrem oslav byl samozřejmě Velehrad, ale lidé si připomínali toto významné výročí i jinde a nejrůznějšími způsoby. Na mnoha místech naší vlasti se konaly poutě, výstavy, přednášky, koncerty. Téma Cyrilometodějské mise se konečně dočkalo filmového zpracování (Bratři ze Soluně). Byly vydány nové knižní publikace.

Také Matice Radhošťská si toto výročí připomněla důstojně a trvale. Vydala jubilejní pamětní medaile, jež se setkaly se zájmem sběratelů i běžných turistů a poutníků. Tytéž medaile vyražené ve stříbře byly předsedou Drahomírem Strnadlem předány mnoha zasloužilým členům a příznivcům tohoto sdružení.

Níže je přetištěn článek z Obecního zpravodaje Dolní Bečvy. Takto vnímal jubilejní rok místopředseda matice pan Jan Poruba:

 

Oslava 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje v kapli na Radhošti 

 

Matice Radhošťská směřovala svou činnost k tomu, aby všechny důležité práce byly k tomuto výročí dokončeny a aby všichni lidé, kteří do kaple přijdou jako turisté nebo věřící, si odtud odnesli jen pěkné zážitky.

Na letošní rok 2013 nám ještě zbývalo postavit nový základový betonový blok pod sousoší sv. Cyrila a Metoděje. 9. července došlo k demontáži sousoší. Práce na postavení nového bloku provedli členové Matice Radhošťské. Do betonu byla vložena skleněná schránka, v níž byla pamětní medaile, svíce a pozvánka na výstavu do Valašského muzea v přírodě v Rožnově p. R. „Tři století cyrilometodějské tradice na Valašsku“. 26. srpna bylo sousoší položeno na nový základ. Byla v něm uložena pamětní schránka se starými i novými dokumenty z dnešní doby.

Po duchovní stránce se v kapli konaly bohoslužby každý týden za účasti poutníků z naší vlasti, ze Slovenska či Polska. Vykonali tu i pěší pouť biskup Václav Lobkowitz z Ostravsko-opavské diecéze a také arcibiskup P. Jan Graubner z Olomoucké arcidiecéze s celou kurií.

7. září se za slunečného počasí konala v kapli poslední slavnost k tomuto cyrilometodějskému výročí. Město Rožnov zajistilo hodnotný kulturní program. Koncertoval tu Zašovský chrámový sbor a cimbálová muzika Ondřejnica ze Staré Vsi n. O. Koncert svým slovem provázel Tomáš Gross, který přiblížil poutníkům historii hory Radhošť, kaple a význam cyrilometodějské mise pro náš národ. V 15 hod vyvrcholila slavnost mší sv., kterou celebroval kardinál Dominik Duka. Po mši ještě posvětil opravené sousoší sv. Cyrila a Metoděje. Na závěr zazněl chorál „Hej Slované, ještě naše slovanská řeč žije“.

 

Jan PORUBA

 

K tématu jubilejního roku 2013 se vztahuje i článek z rubriky Matice Radhošťská Valaši v Římě  (převzato z trojanovických Obecních novin 12/2013) a článek cyrilometodějská jubilea  z rubriky Křesťan a politika.