Jdi na obsah Jdi na menu
 


OS Naše Beskydy

12. 1. 2014

nb.jpg

Co spojuje občanské sdružení Naše Beskydy a radhošťskou kapli sv. Cyrila a Metoděje? Mnohé. Především Beskydy samotné. Radhošť sice není nejvyšší horou Beskyd, nicméně kaple na jeho vrcholu se stala jejich neoficiálním symbolem. Spojuje a sjednocuje lidi z obou stran hor stejně tak, jako je sjednocuje odpor k možné těžbě uhlí v Beskydech.

 

Ano, právě potřeba organizovaně vzdorovat zájmům těžební společnosti o otevření Dolu Frenštát, stála za vznikem tohoto občanského sdružení.  Oprávněně si OS Naše Beskydy vybralo do znaku siluetu naší radhošťské kaple. Ovšem nejen stylizovaný motiv kaple ve znaku nás, radhošťské poutníky a ctitele sv. věrozvěstů, s tímto občanským sdružením spojuje. Předseda obnovené Matice Radhošťské Drahomír Strnadel v roce 2010 kandidoval za Naše Beskydy do Senátu ČR a obstál se ctí – skončil na třetím místě, což samozřejmě na postup do druhého kola nestačilo, ale nechal za sebou mnohé kandidáty velkých zavedených stran podporovaných finančně nákladnou předvolební kampaní…

 

UZAMČENÍ ZEMĚ VALAŠSKÉ

 

Přímo hmatatelným důkazem společného zájmu na zákazu rabování přírodního bohatství a ničení beskydské přírody a krajiny je zástupci 24 podbeskydských měst a obcí podepsaný “Dekret o uzamčení země Valašské na sto roků“, který byl roku 2007 za přítomnosti tehdejšího ministra životního prostředí v uzamčeném trezoru zazděn do kamenného zdiva radhošťské kaple.

 

Také jiná nedaleká církevní stavba v sobě spojuje duchovní smysl a poslání se symbolikou ochrany Beskyd. Jedná se o originálně pojatou a architekty ceněnou stavbu zvoničky v lokalitě na Horečkách. Kaplička dostala výstižný název: Strážkyně Beskyd. Také při kladení základního kamene této kaple byl přítomen ministr životního prostředí. (Jiný, než později při happeningu „uzamykání země valašské“. Politici se totiž mění, ale boj o Beskydy trvá.)

 

„Příroda je Boží dílo, kdo se staví proti přírodě, jako by se stavěl proti Bohu.“ P. Rudolf Swinczek, farář frenštátský a čestný předseda Matice Radhošťské.

 

Více na webu OS www.nasebeskydy.cz