Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matice - jubilující a obnovený spolek

27. 11. 2015

Před 110 lety – roku 1905 - byly schváleny stanovy spolku Matice radhošťská, jehož členové se mimo jiné zavázali „povznášeti poctu sv. věrozvěstů Cyrila a Metoděje na staroslavném Radhošti“.

 

Jak je známo a popsáno jinde (např. zde na webu v rubrice Matice radhošťská) byl tento zcela nepolitický občanský spolek záhy po druhé světové válce komunistickými úředníky zrušen. Že kaple toto smutné období přečkala, za to vděčíme nadšencům, členům tehdejší lidové strany především z Trojanovic, kteří po dlouhá desetiletí o kapli pečovali (viz vzpomínky pana Tichavského ZDE). Také především z jejich iniciativy došlo v roce 1994 k ustavující schůzi občanského sdružení Matice Radhošťská. Obnovená Matice navázala na činnost původního spolku a ve spolupráci s farním úřadem Frenštát obnovuje nejen kapli, ale také tradici poutí a šíří mezi občany povědomí o zásluhách našich věrozvěstů, jak po vzoru stanov původního spolku stojí i ve stanovách nového občanského sdružení.

 

Po jedenadvaceti letech však přišla další změna, tentokrát naštěstí méně dramatická. Nový občanský zákoník totiž už pojem „občanské sdružení“ nezná. Rozhodli jsme se při změně právní formy částečně změnit a „doladit“ i naše stanovy a jejich následné schválení, to byl hlavní bod letošní podzimní valné hromady Matice Radhošťské. Do společenské místnosti Památníku bratří Strnadlů a Jana Knebla v Trojanovicích, kde se naše podzimní schůze již tradičně konají, jsme přišli jako členové občanského sdružení a odcházeli jako členové spolku.

 

Právní forma se tedy změnila, stanovy byly dány do souladu s potřebami doby a požadavky zákona, ale i po 110 letech je a bude to podstatné obsaženo už v jejich preambuli: „Matice Radhošťská je spolkem, který za účelem sobě klade povznášeti poctu sv. věrozvěstů Cyrila a Metoděje na staroslavném Radhošti“.

img_3023--638x640---299x300-.jpg