Jdi na obsah Jdi na menu
 


Případ Jan Hus očima krále Zikmunda

30. 5. 2015

Vážení a milí přátelé,

dovoluji si Vás jménem České křesťanské akademie pozvat na přednášku Martina T. Zikmunda PŘÍPAD JAN HUS OČIMA KRÁLE ZIKMUNDA, která se bude konat v pátek 5. června 2015 v 19:30 hodin v prostorách Schlattauerovy kavárny (v "divadelním" sále) ve Valašském Meziříčí. 

Je to v poměrně krátké době v našem regionu již druhá přednáška s husovskou tématikou, což je dáno letošním významným výročím. Tématem naší přednášky bude role římského císaře Zikmunda v procesu Mistra Jana Husa. Sám přednášející k tomu napsal: 

hus.jpg"Na rozdíl od Jana Husa nemá v Čechách ani na Moravě žádnou sochu a není po něm pojmenována žádná ulice. A přitom se stal jedním z největších evropských panovníků pozdního středověku. V Uhrách na něj nedají dopustit, v Kostnici si ho váží, neboť jejich město zviditelnil jako nikdy jiný. Tento syn Karla IV.  měl své zjevné vady, ale není právě teď čas objevit také jeho klady, jeho nesporný historický přínos a v národním diskursu ho rehabilitovat? Vždyť jeho původním úmyslem bylo Husa podržet…"

Přednášející Martin T. Zikmund pochází ze Vsetína. Vystudoval evangelickou teologii v Praze, v Bangalore (jižní Indie) a v Minnesotě (USA), účastnil se bytových seminářů s Danielem Kroupou a u dominikánů. Od roku 1991 působí jako evangelický farář (Pržno, Praha-Vinohrady, Libice nad Cidlinou) a od roku 2007 také jako zahraniční redaktor Katolického týdeníku, je předsedou redakční rady Perspektiv.

 Za místní skupinu ČKA ve Valašské Meziříčí srdečně zve Lenka Husáková