Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nález pamětní medaile

5. 6. 2014

 Do „redakční pošty“ přišel tento dopis:

 

…ve volných chvílích se toulám po polích a lesích s detektorem kovů, a hledám věci, které lidé v minulosti ztratili. Mimo jiné se mi podařilo najít pamětní medaili ( foto v příloze ), tedy její torzo, která, jak předpokládám, protože nápis už není zcela čitelný, byla vyražena jako upomínka na svěcení kaple na  Radhošti 11.9.1898.

Když jsem zkoušel pátrat na netu, tak jsem narazil na vaši stránku www.radhost-kaple.estrany.cz., která mě zaujala, a proto se na vás obracím s prosbou - můžete mi, prosím, k této medaili poskytnout nějaké další info, případně poslat nějaký odkaz, kde bych našel její foto v bezvadném stavu? Jsem totiž rád, když se ke svým nálezům dovím něco bližšího.“

nalez-2.jpgnalez.jpg

 

       Jedná se skutečně o pamětní medaili vyraženou u příležitosti vysvěcení kaple 11.9.1898.

       Nápis na medaili zní: "Na památku svěcení cyrillo-methodějské svatyně na Radhošti" + zobrazení kaple, na druhé straně je dokola nápis: "sv. Cyrille a Methode apoštolové Slovanův orodujte za nás" + vyobrazení obou světců. 

       Otvory pro šňůrku, jaké jsou vidět na nálezu, na medaili původně nebyly, asi si je tam majitel medaile vyrobil sám. Vyobrazení této medaile, je v publikaci Až na vrchol Radhoště (kolektiv autorů - D. Drápala, R. Sobotka, M. Hambálek a V. Bajer) - vydalo město Rožnov p. R. roku 2010.

       Přímo ve zvonici kaple máme turistické razítko, které také zobrazuje avers i revers této pamětní medaile.

       Přikládám foto původní medaile, jejíž jeden exemplář vlastní předseda MR Drahomír Strnadel.

img_1334--500x498-.jpg

img_1335--442x500-.jpg